HEM

Tankar om saker som gör livet bättre
– från life hacks till tarmbakterier

Goda nyheter!

kategorier:
Tarmbakterier

Allt som ger mindre ångest är bra. En sån sak är första blogginlägget på evigheter, även om det i princip bara innehåller en länk. En annan är innehållet i artikeln i länken: det behöver inte ta flera månader (eller vara omöjligt) att förbättra sin tarmflora. Några dagar kan räcka för att göra skillnad. Eller det påstår i alla fall bloggarna på Food Pharmacy, och jag litar på dem. Läs mer själv!

Tarmflorans värsta fiender

kategorier:
Tarmbakterier

SvD:s serie om tarmbakterier fortsätter. Häromdagen intervjuade de duon bakom Food Pharmacy, och i går handlade Idag-sidans artikel om kopplingen mellan tarmflorans skick och hur vi mår psykiskt. I den senare artikeln var det särskilt en tanke jag tyckte var intressant. De hade intervjuat en Robert Brummer, professor i gastroenterologi vid Örebro universitet: “Men han tycker ändå att vi ska tänka förhoppningsfullt kring det faktum att tarmfloran är möjlig att ändra till skillnad från generna. – Tänk att man har en viss risk för cancer. Arvsmassan kan vi inte göra något åt, men tarmbakterierna kan vi däremot ändra på och vi har tio gånger mer tarmbakterier än celler.” Det känns verkligen otroligt hoppfullt!

Men nästan mest intressant var en artikel jag inte hade sett för den verkar inte ha funnits i papperstidningen, utan min man råkade snubbla över den – och läsa den. Vilket ledde till en kraftigt ökad motivation hos honom att äta bättre. Win!

Artikeln hette “Tarmflorans sju värsta fiender“, och innehöll en hel del information jag inte hade snappat upp trots att jag har läst flera böcker i ämnet. Bland annat förklarar den (om än väldigt kort) varför det är dåligt för tarmfloran med transfetter, processad mat och tillsatser. Det är saker jag har undvikit länge, men inte riktigt kunnat förklara varför förutom att de är konstgjorda och onödiga. Så här står det till exempel om tillsatser:

“Mångfalden i vår tarmflora har gått i fel riktning de senaste 30 åren, trots att utbudet i affärerna har ökat. Den som lever på en ensidig kost med många tillsatser, ofta äter samma sak dag efter dag, får snabbt en tarmflora med alltför få goda bakterier. Människor som har en ohälsosamt liten mångfald bakterier i sina tarmar äter ofta mycket processad mat. I all processad mat finns emulgeringsmedel som håller ihop maten, men även stör tarmfloran. Tomatketchupen och majonnäsen som ofta ingår i till exempel hamburger- eller korvmåltider innehåller också många dåliga tillsatser i. En skräpmatsdiet kan halvera andelen av vissa typer av goda tarmbakterier på bara tio dagar. Experimentera gärna med vad du äter, men undvik att förgifta din mikrobiotiska trädgård med konserveringsmedel, antiseptiska munvatten, antibiotika, skräpmat och socker, säger Tim Spector.”